Voeding

03-07-2013 22:40

Waaraan te herkennen dat uw Bullmastiff in goede conditie is?

  • U kunt de ribben voelen, maar niet zien
  • Een glanzende en volle vacht
  • Geen droge of schilferige huid
  • Een normaal actieve Bullmastiff
  • Een goede eetlust
  • Stevige ontlasting die niet overmatig stinkt

 

Welk voer is het beste merk hondenvoer?
Natuurlijk wilt u het beste voor uw hond. Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat niet iedereen dezelfde kijk heeft op voeding en vaak speelt het financiële aspect ook mee. Er zijn diverse soorten voedingen en merken. Naast brokken, kunt u uw hond ook verse voeding zoals KVV of BARF voeren. KVV betekent Kompleet Vers Voer en is een kompleet gemalen vers voer waar u zelf niks aan hoeft te doen. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste dierenspeciaalzaken. BARF betekent Bones And Raw Food. BARF is het zelf samenstellen van de maaltijden met de juiste hoeveelheden van alles.


Natuurlijk dient u zich eerst hierin goed te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding is zeer eenvoudig, maar vergt wel enig vooronderzoek! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren met schaal, gepureerde groentes en fruit en dergelijke, krijgt de hond alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Hier kunt u meer informatie over vinden op www.barfplaats.nl .

Dierenspeciaalzaken hebben schappen vol met diverse merken en soorten brokken. Er is zeker verschil in goede hondenbrokken en het verschil ligt in de eerste plaats in de prijsklassen. Toch is het zo dat er voor kwaliteit betaald wordt. De betere merken kosten misschien meer in aanschaf, maar uw hond haalt er de meeste voedingsstoffen uit en produceert daardoor weinig ontlasting. De kosten die u aanvankelijk kwijt bent, betalen zich uiteindelijk weer terug. Zeker bij een ras als de Bullmastiff.

Puppyvoer is ontwikkeld, omdat het darmstelsel van een pup moet wennen aan eten. Net zoals baby's ook langzaam over stappen naar vaste voeding. Het bevat meer eiwitten en vetten voor de groei. Dit heeft de pup nodig, aangezien hij binnen een jaar flink groeit.

 

Hoeveel moet ik mijn hond voeren?
Elk merk hanteert een eigen voedingsschema. Let op: dit zijn richtlijnen! Indien de hond te snel groeit, verminder dan de hoeveelheid voeding minimaal. Het is belangrijk dat de hond geen overgewicht krijgt. Dit belast heupen en ellebogen te veel. De ribben van de hond moeten goed voelbaar zijn, maar niet zichtbaar. Naast het hanteren van de richtlijnen, voeren we 'op het oog'. Het voelen en zien van de ribben houden we hierbij goed in de gaten.

De uiteindelijke grootte van een hond wordt niet bepaald door de (grote) hoeveelheden voer. De bottenstructuur is genetisch bepaald en verandert niet bij overmaat. Alleen het vetgehalte neemt toe. Het zogenaamde voordeel van een te zware hond is dat men kan zeggen dat de hond wel tig kilo is! Het nadeel is vele malen groter: Een trage, luie hond in slechte conditie, overbelasting van de gewrichten en daardoor een grotere kans op HD, ED of andere gewrichtsproblemen. Een te zware hond heeft een slechtere levenskwaliteit en zal uiteindelijk minder lang leven, terwijl hij niet groter is geworden dan een hond met een "normaal" gewicht.

Daarbij is het verstandig om te zorgen dat de hond niet de hele dag voer tot zijn beschikking heeft. In de eerste plaats omdat er kans is op een maagtorsie. Er is namelijk niet exact in de gaten te houden wanneer de hond eet. Daarnaast leert de hond op deze manier niet zijn bak leeg te eten. Biedt het voer drie keer per dag aan (puppy's vier keer). Eet hij niet binnen 15-20 minuten, dan krijgt hij pas bij de volgende ronde weer voedsel en zal hij dus moeten wachten. Ga het eten niet 'lekkerder' maken met allerlei toevoegingen. De hond heeft dit heel snel door en wil al heel snel alleen nog maar 'lekker' eten.

Wissel ook niet steeds van merk. Als u eenmaal een keuze in voer gemaakt hebt, blijf dit dan ook doorvoeren. Uiteraard mag u wel wisselen van puppyvoeding, naar junior en door naar een voeding voor volwassen honden. Door steeds te wisselen verwen je ze alleen maar, waardoor ze steeds kieskeuriger worden. Daarmee maak je ook hun darmstelsel gevoeliger, waardoor je uiteindelijk eerder problemen krijgt. Wanneer's u moet overschakelen van puppyvoeding op volwassen voer, verschilt per ras, maar soms ook per hond. Sommige puppy's krijgen soms erg last van groeipijnen, dan is het verstandiger om eerder over te schakelen.

Mocht u om wat voor reden willen overschakelen, doe dit dan geleidelijk om te voorkomen dat uw hond diarree krijgt, over geeft of uiteindelijk zelfs een darmontsteking. Houdt hierbij het volgende schema aan:

Dag 1 - Meng 20% van de nieuwe voeding met 80% van het oude.
Dag 2 - Mix 40% van het nieuwe voer met 60% van het oude.
Dag 3 - Meng 60% van de nieuwe voeding met 40% van het oude.
Dag 4 - Mix 80% van het nieuwe voer met 20% van het oude.
Dag 5 - Voer 100% van het nieuwe voer.

 

Maagtorsie
Grotere rassen hebben een grotere kans op een maagtorsie of maagkanteling. Een maagtorsie ontstaat vaak doordat een hond met een volle maag veel beweegt. Bij een maagtorsie zet de maag door gasontwikkeling in eerste instantie sterk uit, waarna een kanteling (torsie) om de as mogelijk is. In ernstige gevallen wordt de maag aan de kant van de slokdarm maar ook ter hoogte van de dunne darm afgesloten. In die afgesloten maag gaat de vertering ( en gasvorming!) intussen gewoon door. Ook de bloedcirculatie wordt afgesloten, wat de kans op shock vergroot. De maag drukt aan de bovenzijde tegen het middenrif en hierdoor wordt de ademhaling bemoeilijkt. Deze wordt snel en oppervlakkig. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan kan de maagwand doorlekken en sterft de patiënt aan acute buikvliesontsteking en shock.

 

Symptomen
De eigenaar constateert vaak dat de hond onrustig is, wil braken en dikker wordt. Er ontstaat onrust: een overvulde maag doet nu eenmaal pijn en de hond weet soms niet waar hij het zoeken moet; hij gaat staan, liggen, rondjes lopen. Daarbij drukt die overvolle maag ook nog eens op het middenrif en dus op de longen, waardoor de hond benauwd kan worden en sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Het dier gaat meestal braken. Het lukt zelden om het voedsel in de maag zo kwijt te raken en meestal blijft het dus bij loze braakneigingen. Door de draaiing is de maag afgesloten en zal het speeksel (de eigenaar ziet wit slijm) dat in de bek en in de slokdarm staat naar buiten worden gewerkt. Wees dus altijd zeer alert als uw hond probeert te braken zonder succes!

 

Wat kunt u doen

  • Ga onmiddellijk naar de dierenarts! Alleen spoedeisende hulp kan uw hond redden.
  • Laat, indien mogelijk, de hond zelf lopen naar uw auto.
  • Oefen geen druk uit op de buik, dus voorzichtig met tillen.
  • Dwing het dier niet om een andere positie in te nemen (laat hem staan, zitten, liggen als hij dat wil).
  • De prognose van deze aandoening is niet zo goed: een groot deel van de patiënten overlijdt helaas.

 

Conclusie
Al met al: een goede gezondheid begint met een goede voeding. Wilt u een rashond zoals de Bullmastiff, geef dan fatsoenlijk hondenvoer. Wilt u geen geld aan fatsoenlijk voer uitgeven, neem dan een exemplaar op batterijen uit de speelgoedwinkel. Bij het besluit een levend dier aan te schaffen, hoort ook de verantwoordelijkheid hiervoor. Kunt u dat niet, laat die verantwoordelijkheid dan aan een ander over en neem geen teckel!

—————

Terug