Tekenen van een goede gezondheid

03-07-2013 22:19
  • Huid - Een gezonde huid is soepel en glad, zonder korsten, gezwellen, witte vlokken of rode gebieden. Het varieert in kleur van lichtroze tot bruin of zwart, afhankelijk van het ras. Een gevlekte huid is normaal, of de hond nu een vacht uit een kleur heeft of gevlekt is. Controleer uw hond op vlooien, teken, luizen, of andere ectoparasieten. Om dit te doen, blaas zachtjes op de buik van uw hond of borstel de haren op verschillende plekken naar achteren om te zien of er kleine 'vlekjes' wegscharrelen of teken zich aan de huid vastklampen. Zwart "vuil" op de huid of vacht van uw hond kunnen vlooienuitwerpselen zijn.

 

  • Vacht - Een gezonde vacht, hetzij kort of lang, is glanzend en soepel, zonder roos, kale plekken of overmatige vettigheid.

 

  • Ogen - Gezonde ogen zijn helder en glanzend. Waterige tranen of 'slaapjes' zijn normaal, maar moeten minimaal en zijn. De roze bekleding van de oogleden mag niet ontstoken of gezwollen zijn, en geen gele afscheiding hebben. Soms kunt u uw hond het derde ooglid, een licht membraan, bij de binnenhoek van het oog zien. Het kan langzaam zijn oog bedekken als hij gaat slapen, bij zieke honden bedekt dit derde ooglid geheel of grotendeels het oog. Het wit in de ogen mag niet gelig zijn. Wimpers horen niet in de oogbol niet prikken.

 

  • Oren - De binnenkant van de oren van uw hond moet lichtroze en schoon zijn. Er mag een gele of bruine oorwas zijn, maar een grote hoeveelheid was of korstjes is abnormaal. Er mag geen roodheid of zwelling in het oor zijn en uw hond mag niet herhaaldelijk krabben aan zijn oren of vaak met zijn oren schudden. Honden met lange, behaarde oren, hebben extra aandacht aan de oren droog en schoon van binnen en buiten te houden.

 

  • Neus - Een hondenneus is meestal koel en vochtig. Er hoort nooit gelige, dikke, bruisende of stinkende uitvloeiing te zijn. Een koele, natte neus betekent niet noodzakelijk dat de hond gezond is en een droge, warme neus hoeft niet te betekenen dat hij ziek is. Zijn temperatuur is een betere indicatie van ziekte.

 

  • Mond, tanden en tandvlees - Gezond tandvlees is stevig en roze, zwart of gevlekt, net als de huid van de hond. Jonge honden hebben gladde witte tanden die de neiging hebben om donkerder met de leeftijd te worden. Pups hebben 23 melktanden en volwassenen hebben ongeveer 42 permanente tanden, afhankelijk van het ras. Als volwassen tanden doorkomen, duwen ze melktanden uit de mond. Om de mond van uw hond te controleren, praat zachtjes met hem,leg dan uw hand over de snuit en til de zijkanten van zijn mond omhoog. Controleer oft de volwassen tanden doorkomen zoals ze zouden moeten en de melktanden niet blijven zitten. Zorg ervoor dat het tandvlees gezond is en de adem niet stinkt. Pas op voor harde witte, gele of bruine aanslag. Dit is tandplak of tandsteen en moet weg worden geborsteld of met een tandenkrabber worden verwijderd. Mondinfecties kunnen leiden tot ernstige problemen voor het tandvlees en andere delen in het lichaam, waaronder het hart, dus het is belangrijk om de tanden en mond speciale aandacht te geven.

 

  • Temperatuur - De normale temperatuur van een hond varieert van 38 tot 39 graden Celcius. Om de temperatuur van uw hond te meten, heeft u een rectale thermometer nodig. Doe wat vaseline op het uiteinde van de thermometer. Vraag iemand om het hoofd van uw hond vast te houden, terwijl je zijn staart optilt en steek de thermometer ongeveer een centimeter in het rectum. Laat de thermometer niet los. Houd binnen totdat de temperatuur wordt gelezen (ongeveer 3 minuten voor een kwikthermometer) en verwijder deze voorzichtig.

 

  • Hartslag en pols - Omdat honden in verschillende groottes voorkomen, kunnen hun hartslagen variëren. Een normale hartslag is 50-130 keer per minuut in de rustfase. Puppies en kleine honden hebben een hogere hartslag en grote honden in topconditie hebben een tragere hartslag. Om de hartslag van uw hond te controleren, plaatst u uw vingers op de linkerkant van de borst, waar u het sterkste ritme kan voelen. Om de pols, die dezelfde snelheid heeft als de hartslag, te controleren, drukt u voorzichtig tegen de binnenzijde van de achterpoot (in de lies). Er ligt daar een slagader en de huid is er dun, dus het is makkelijk om de pols te voelen.

 

  • Urine en ontlasting - Urine is een goede indicator van de gezondheid van een hond en moet helder geel zijn. De meeste volwassen honden hebben een of twee keer per dag ontlasting. Ontlasting moet bruin en stevig zijn. Bij dunne, waterige of bloederige ontlasting, persen of te veel of te weinig plassen moet u direct naar de dierenarts.

 

  • Gewicht - Een gezond gewicht is het resultaat van de balans tussen voeding en beweging. Als hij genoeg voedzaam voedsel en lichaamsbeweging krijgt, maar nog steeds over-of ondergewicht heeft, kan hij een onderliggend gezondheidsprobleem hebben. Uw hond wordt te dik door hem te veel tussen de maaltijden door snacks te geven. Zwaarlijvige honden ontwikkelen vaak ernstige gezondheidsproblemen. De beste manier om te zien of uw hond te zwaar is, is om zijn ribben te voelen. Je moet de ribben onder de oppervlakte van de huid kunnen voelen zonder te veel bedekking.

—————

Terug